Sick of Smoking lanceert petitie voor Rookvrije Generatie in een wet

17 mei 2022

Sick of Smoking lanceert petitie voor Rookvrije Generatie in een wet

Om een rookvrije generatie te creëren, moet in Nederland een wet komen die ervoor zorgt dat kinderen geboren vanaf 2017 nooit meer sigaretten kunnen kopen. Sick of Smoking start vandaag een petitie om zo’n wet op de politieke agenda te zetten. Presentator Paul de Leeuw gaat zeker tekenen.

Paul de Leeuw is een van de prominenten die zich hard maakt voor de rookvrije generatie. De voornaamste reden: zeven jaar geleden kreeg hij blaaskanker, vertelt hij in een video ter ondersteuning van de petitie om de Rookvrije Generatie vast te leggen in een wet. “De artsen zeiden meteen dat roken een van de oorzaken was, hoewel ik toen al een tijdje gestopt was. Het zou mooi zijn als kinderen en jongeren echt niet meer gaan roken. En daarom is het belangrijk dat er een wet komt die ervoor zorgt dat ze echt geen sigaretten meer kunnen kopen.”

Minimumleeftijd in stappen verhoogd

In de petitie die vanaf vandaag online staat roept Sick of Smoking op om de Rookvrije Generatie vast te leggen in een wet. Om zo jongeren écht te beschermen tegen de agressieve marketing, de verlokkingen en de sterke lobby van de tabaksindustrie. De Wet Rookvrije Generatie legt vast dat iedereen geboren vanaf 2017 de rest van zijn leven geen sigaretten meer kan kopen. Vanaf 2035, als deze kinderen 18 worden, wordt daarom de minimumleeftijd voor tabaksverkoop elk jaar met één jaar verhoogd. Iedereen die achter dit idee staat, kan de petitie tekenen. Met 40.000 handtekening komt de wet op de agenda van de Tweede Kamer.

‘Alle reden voor deze nieuwe wet’

Een van de bedenkers van de Wet Rookvrije Generatie is longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd. Ze is ervan overtuigd dat de wet essentieel is om het roken echt terug te dringen. “De huidige regelgeving en afspraken zorgen er niet voor dat er minder gerookt wordt, ook niet onder de jeugd. Het gemiddelde in Nederland ligt nog steeds op 20 procent, maar onder laagopgeleiden ligt dit percentage veel hoger. En twee op de drie mensen die roken, gaan er uiteindelijk aan dood. Dat is meer dan genoeg reden voor de nieuwe wet. Als je niet aan sigaretten begint, kun je ze ook nooit missen.”

TikTok-campagne ondersteunt petitie

De campagne voor de petitie wordt op TikTok ondersteund met videoboodschappen van verschillende prominente Nederlanders die zelf of in hun omgeving zijn geraakt door ziekte of sterfte door het roken. Zo vertelt Hans Spekman hoe hij zijn vader en zijn drie zussen is verloren aan longkanker, tongkanker en longemfyseem. En nu heeft zijn vrouw ook kanker. “Ik ben 55”, zegt hij, “dat is best oud, maar ook weer niet zo oud dat je helemaal geen zussen meer hebt. Terwijl ik er toch echt drie had. En die zijn alle drie overleden door het roken. Laten we hopen dat we een einde maken aan het roken en dat we minder mensen laten doodgaan aan het roken.”

Ook de man en kinderen van Anne Marie van Veen, die in 2016 het initiatief nam voor de aangifte tegen de tabaksindustrie, roepen in filmpjes op om de petitie te tekenen.

Nooit meer

In de video met Paul de Leeuw bekent hij dat hijzelf ooit een gelegenheidsroker was. “Ik rookte op feesten en partijen. Mijn zoontje – toen zes jaar – zag mij een sigaret opsteken en werd meteen heel paniekerig: papa, je moet stoppen, ik wil niet dat je dood gaat! Dat heeft me zo aangegrepen dat ik dacht: ik wil dat nooit meer.”

Steun de oproep om de Rookvrije Generatie vast te leggen in een wet en teken de petitie op: sickofsmoking.petities.nl

Sick of Smoking | petitie | rookvrije generatie | Wet Rookvrije Generatie | Tweede Kamer

 

Tags

accijns    1 Albert Heijn    1 alliantie    1 Anne Marie van Veen    1 antirookbeleid    1 Bénédicte Ficq    2 Canadian Intense    7 verbergen
corona    1 crowdfunding    1 displayban    1 doneren    1 EU Court of Justice    1 Europees Hof    7 influencer-marketing    1 influencers    1 Intense-methode    1 ISO method    1 ISO-methode    8 jaarverslag    1 Jeffrey Wigand    1 jeugd    1 jeugdroken    9 jongeren en roken    2 Kamervragen    1 kinderen    2 koolmonoxide    1 KWF    1 lage SES    1 law suit    2 legal case    1 longarts    1 longziekten    1 measurement    1 meetmethode    2 nabestaanden    1 NEN    1 nicotine    2 nicotinereductie    2 NVWA    1 ontwikkelingslanden    1 opvoeding    1 patiënten    1 Pauline Dekker    2 petitie    1 politiek    5 politieke partijen    2 prevalentie    1 preventie    6 Preventieakkoord    5 rechtszaak    9 rigged cigarette    1 RIVM    1 roken    5 rookpreventie    6 rookstop    1 rookstoppoli    2 rookvrije generatie    2 Sick of Smoking    1 sigaretten    2 sigarettenfilter    1 sjoemelsigaret    9 sluikreclame    1 stigma    1 stophulp    1 stoppen met roken    3 supermarkten    2 tabak    9 tabaksbeleid    2 tabaksindustrie    8 tabakslobby    3 tabaksontmoediging    4 tabaksproductenrichtlijn    1 tabaksverslaving    7 Tabakswet    1 TEDx    1 teer    1 tieners    1 tieners en roken    2 TNCO    8 tobacco    3 tobacco emissions    1 Tweede Kamer    2 verkiezingen    1 verkiezingsprogramma's    1 verkooppunten    2 verslavingsfonds    1 volksgezondheid    1 VSK    1 VWS    1 Wanda de Kanter    5 Wet Rookvrije Generatie    1 WHO    3 ziektekosten    1