Waarom

Waarom wij ons specifiek richten op rookpreventie bij de jeugd

Waarom

Jongeren zijn de primaire doelgroep voor de tabaksindustrie. Jongeren die in deze kwetsbare periode van hun leven beginnen te roken, raken vaak veel ernstiger verslaafd dan degenen die later beginnen. De meeste rokers zijn tussen hun 10e en hun 19e levensjaar begonnen met roken en verslaafd geraakt. Daarom is het zo belangrijk juist de jeugd te beschermen tegen de verleidingen van de tabaksindustrie.  

  • Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat het brein van pubers en adolescenten veel gevoeliger is om verslaafd te raken dan het volwassen brein. Dit heeft onder andere te maken met het tijdelijk aanzienlijk minder functioneren van de cognitieve functies bij pubers en adolescenten.
  • Op basis van dit onderzoek zou je kunnen zeggen dat jongeren ‘wilsonbekwaam’ zijn om de keuze te maken om wel of niet te beginnen met roken.
  • Roken blijkt ‘besmettelijk’ te zijn. Zien roken doet roken.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt roken in de nabije omgeving van kinderen kindermishandeling.
  • Roken begint bij de jeugd, in het gezin en op school. Het begint al met moeders die doorroken tijdens de zwangerschap, omdat ze verslaafd zijn. Dit leidt tot allerlei vormen van ellende voor hun kinderen. Van dismature (te kleine) baby’s, tot vruchtbaarheidsproblemen en mogelijk ADHD. Middenoorontsteking bij kinderen is vaak direct terug te voeren op rokende ouders. Ook is er een duidelijk verband tussen roken en wiegendood.
  • Kinderen van aan roken verslaafde ouders hebben een verhoogde kans om zelf verslaafd te raken.
  • De verslaafde kinderen van nu zijn de ernstig zieke rokers over vijfentwintig tot dertig jaar. Als we echt iets aan terugdringen van ernstige ziektes – en eventueel aan de daaruit voortvloeiende kosten – willen doen moeten we nu met de jeugd serieus beginnen.
  • Mede omdat er zo’n lange tijd ligt tussen de eerste sigaret en het moment dat een roker daadwerkelijk ziek wordt het gevaar onvoldoende onderkend. Adolescenten leven in het hier en nu, ouders zien het roken van hun kinderen nog steeds als een onschuldig experiment. Tot je 35e kun je in zekere zin ‘ongestraft’ roken.
  • Om de – van nature avontuurlijke – puberdoelgroep te bereiken zijn zeer gerichte campagnes nodig die aansluiten bij hun gedachtewereld.