Roken: alle feiten op een rij

Elke dag beginnen 100 jongeren met roken. Twee derde van de rokers is begonnen voor zijn 18de. Hoe jonger iemand begint met roken, des te erger de verslaving. Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging onderzocht het waarheidsgehalte van de vele cijfers en beweringen die over roken de ronde doen.

Lees meer...

Voor beleidsmakers

• Ieder jaar sterven 19.000 mensen in Nederland vroegtijdig als gevolg van roken. De helft van hen sterft voor de pensioengerechtigde leeftijd. Gemiddeld sterven rokers 10 jaar eerder. Longkanker, COPD en hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste aandoeningen veroorzaakt door roken.

Lees meer...

Roken en het puberbrein

Roken leidt tot blijvende hersenschade in het puberbrein. Door de nicotine neemt het concentratievermogen af en neemt de impulsiviteit toe, waardoor de leerprestaties kunnen afnemen. Deze schade wordt in de loop van het leven niet hersteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Lees meer...

Manifest Rookpreventie Jeugd

1000 wetenschappers en gezondheidswerkers, waaronder de top van de Nederlandse kankeronderzoekers ondertekenden dit Manifest:
De feiten

De laatste jaren is het aantal rokers in Nederland niet gedaald.
Er zijn 4 miljoen rokers, waarvan de helft door het roken overlijdt. Een kwart voor zijn pensioen.
Tegenover tienduizenden stoppers elk jaar staan even vele starters onder de jeugd.
In Nederland bestaat er een positief beeld over roken itt andere Westerse landen.

Lees meer...