Oordeel bestuursrechter gevraagd over sjoemelsigaret

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van VWS weigeren categorisch om sigaretten met hogere uitstootwaarden dan wettelijk toegestaan van de markt te halen. Nu stapt de Stichting Rookpreventie Jeugd samen met de gemeente Amsterdam en nog dertien andere partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam.

Lees meer...

Frontale aanval op sjoemelsigaret: NVWA gevraagd in te grijpen

Een aantal personen en rechtspersonen die strafrechtelijke aangifte deden tegen de tabaksindustrie heeft vandaag met een handhavingsverzoek de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd alle sigaretten uit de handel te nemen die niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. Volgens meting van het overheidsinstituut RIVM zijn dat nagenoeg alle sigarettenmerken die in Nederland te koop zijn.

Lees meer...

Aangifte tegen de tabaksindustrie: een overzicht

Ruim een jaar geleden deed advocaat Bénédicte Ficq namens twee longpatiënten en Stichting Rookpreventie Jeugd aangifte tegen de tabaksindustrie. Dit stuk geeft een overzicht van de aanloop naar die aangifte en de ontwikkelingen daarna tot 15 november 2017.

Lees meer...