De cijfers

Het aantal rokende jongeren

De cijfers

Het aantal jongeren dat niet zwicht voor de verleidingen van de tabaksindustrie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Maar tegelijkertijd is het aantal dagelijkse rokers onder jongeren tussen de 16 en 20 jaar weer aan het toenemen. Ook zijn er grote verschillen naar opleidingsniveau.

De meest recente cijfers (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020) lieten zien dat het aantal jongeren tussen de 16 en 20 jaar dat zegt nooit gerookt te hebben is gestegen, van 69,4% in 2014 naar 81% in 2019. Ook in de groep 12- tot 16-jarigen steeg het aantal kinderen dat nog nooit had gerookt van 93,7% in 2014 naar 96,9%.

Meer 16- tot 20-jarigen roken

Tot zover het goede nieuws. Want het CBS zag in 2019 ook dat het aantal jongeren tussen de 16 en 20 jaar dat dagelijks rookt voor het eerst in vijf jaar weer stijgt, van 7,6% in 2018 naar 8,2% in 2019.
Ook het aantal jongvolwassenen dat rookt is alarmerend: bijna 1 op de 3 (20-24 jaar: 30,9%; 25-29 jaar: 30,2%) rookt, van wie ongeveer de helft (20-24 jaar) tot tweederde (25-29 jaar) dagelijks.
Er zijn ook grote verschillen naar opleidingsniveau. Op het vmbo-beroepsonderwijs is het aantal scholieren dat zegt wel eens gerookt te hebben twee keer zo hoog als op het vwo.

Leeftijdsgrens

In Nederland geldt een leeftijdsgrens voor de aankoop van tabak van 18 jaar. Winkeliers moeten controleren of jongeren die tabak willen kopen ten minste 18 zijn. Toch zegt 17% van de rokende scholieren tussen de 12 en 16 jaar dat zij zelf hun sigaretten kopen.

Maatregelen

Om de tabaksverslaving een halt toe te roepen, is het belangrijk dat jongeren niet beginnen met roken. Vandaar dat Rookpreventie Jeugd strijdt voor:

  • hogere accijns op tabak, zodat sigaretten buiten bereik van kinderen komen
  • minder verkooppunten, zodat kinderen niet bij supermarkten, tankstations en gemakswinkels terecht kunnen voor sigaretten
  • een vergunningstelsel voor de verkoop van tabak door speciaalzaken, die zich om hun vergunning te behouden strikt aan de leeftijdsgrens zullen moeten houden
  • het einde van de sjoemelsigaret [link] die meer verslavende nicotine afgeeft dan wettelijk is toegestaan, zodat kinderen die toch een sigaret opsteken minder snel verslaafd raken.

Steun RPJ

Steun Rookpreventie Jeugd bij het bereiken van deze doelen, maak een donatie over via onze donatie-pagina.

Bronnen:

Kerncijfers Roken 2019
Peilstationsonderzoek Scholieren 2019

 

Gerelateerde berichten

Roken: alle feiten op een rij

Elke dag beginnen 100 jongeren met roken. Tweederde van de rokers is begonnen voor zijn 18e. Hoe jonger iemand begint met roken, des te erger de verslaving. Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging onderzocht het waarheidsgehalte van de vele cijfers en beweringen die over roken de ronde doen.

Lees meer...

Roken en het puberbrein

Roken leidt tot blijvende hersenschade in het puberbrein. Door de nicotine neemt het concentratievermogen af en neemt de impulsiviteit toe, waardoor de leerprestaties kunnen afnemen. Deze schade wordt in de loop van het leven niet hersteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, dat is gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Lees meer...

Voor beleidsmakers

• Ieder jaar sterven 19.000 mensen in Nederland vroegtijdig als gevolg van roken. De helft van hen sterft voor de pensioengerechtigde leeftijd. Gemiddeld sterven rokers 10 jaar eerder. Longkanker, COPD en hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste aandoeningen veroorzaakt door roken.

Lees meer...

NVWA nog steeds niet in staat om Tabakswet te handhaven

vrijdag 08 mei 2020

Al in 2013 concludeerde TabakNee dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onvoldoende geëquipeerd is om de Tabakswet te handhaven. Sindsdien is er niet veel ten goede veranderd, blijkt uit een onderzoek van The Investigative Desk dat is gepubliceerd in Vrij Nederland.

Lees meer op TabakNee

 
steun ons werk

Wanda de Kanter op Twitter

Wanda de Kanter @Wdekanter
Wdekanter RT @Buitenhoftv: ‘Ik denk dat er nog steeds niet voldoende gevoel van urgentie is’, stelt Marcel Levi. In Engeland werd dat volgens hem wel…
18hreplyretweetfavorite
Wdekanter RT @MauricevdBosch: Samen met een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen doen we bij deze de oproep aan het kabinet om nu…
18hreplyretweetfavorite

Tags

accijns    1 Albert Heijn    1 alliantie    1 Anne Marie van Veen    1 Bénédicte Ficq    2 Canadian Intense    3 corona    1 verbergen
crowdfunding    1 displayban    1 doneren    1 EU Court of Justice    1 Europees Hof    2 influencer-marketing    1 influencers    1 ISO method    1 ISO-methode    2 jaarverslag    1 Jeffrey Wigand    1 jeugd    1 jeugdroken    9 jongeren en roken    2 Kamervragen    1 kinderen    2 koolmonoxide    1 KWF    1 lage SES    1 law suit    2 legal case    1 longarts    1 longziekten    1 measurement    1 meetmethode    1 nabestaanden    1 NEN    1 nicotine    2 nicotinereductie    2 ontwikkelingslanden    1 opvoeding    1 patiënten    1 Pauline Dekker    1 politiek    5 politieke partijen    2 prevalentie    1 preventie    6 Preventieakkoord    5 rechtszaak    3 rigged cigarette    1 RIVM    1 roken    5 rookpreventie    5 rookstop    1 rookstoppoli    2 rookvrije generatie    1 sigaretten    2 sjoemelsigaret    3 sluikreclame    1 stigma    1 stophulp    1 stoppen met roken    3 supermarkten    2 tabak    9 tabaksbeleid    2 tabaksindustrie    7 tabakslobby    3 tabaksontmoediging    4 tabaksproductenrichtlijn    1 tabaksverslaving    7 Tabakswet    1 TEDx    1 teer    1 tieners    1 tieners en roken    2 TNCO    2 tobacco    3 tobacco emissions    1 Tweede Kamer    1 verkiezingen    1 verkiezingsprogramma's    1 verkooppunten    2 verslavingsfonds    1 VSK    1 Wanda de Kanter    4 WHO    1 ziektekosten    1