‘Tabaksindustrie maakt rokers doelbewust verslaafd’

Interview met Wanda de Kanter in Den Haag Centraal

15 januari 2018

‘Tabaksindustrie maakt rokers doelbewust verslaafd’

“Ik ken het zelfbedrog van de verslaafde roker met alle gedachtekronkels. Van verontwaardiging: ‘ik wil kunnen roken in de kroeg’ en ‘het is mijn eigen keuze’ tot de nonsens: ‘je moet toch ergens aan doodgaan, wie wil er nu tachtig worden?’ Echt heel raar.”

Dat zegt Wanda de Kanter in een interview met Den Haag Centraal. Ze vertelt dat ze ervan droomde dat ze longkanker kreeg, een ziekte waar ze dagelijk mee werd geconfronteerd in haar spreekkamer. 

“Ik droomde de schaamte.” Tijdens een vakantie met vrienden en kroost noemden alle kinderen in een kringgesprek iets vervelends van hun ouders. De Kanters dochter had ontdekt dat haar moeder rookte en viel uit: “Je rookt! Dat betekent dat je maar kort mijn moeder wilt zijn.”

Dit was het laatste zetje dat De Kanter nodig had om te stoppen met roken. Inmiddels is ze een boegbeeld van de antirookbeweging. In het artikel vertelt ze waarom en hoe ze de tabaksindustrie op harde wijze bestrijdt. De Kanter: "Ons kan geen harde toon worden verweten, de feiten zijn hard: dertig procent van alle kankersterfte komt door tabak, rokers leven dertien jaar korter.”