Podcast: Moeten we de tabaksindustrie verbieden?

18 februari 2021

Podcast: Moeten we de tabaksindustrie verbieden?

In de podcast Fantoomgroei staan journalisten Sander Heijne en Hendrik Noten stil bij die andere epidemie, de tabaksepidemie, die al decennialang alleen in Nederland al 20.000 doden per jaar tot gevolg heeft. Vergeleken met de huidige coronapandemie is de tabaksepidemie vele malen dodelijker. Sander en Hendrik vragen zich daarom af: moet de tabaksindustrie niet verboden worden?

Daarvoor gingen zij te rade bij longarts Wanda de Kanter, die zij introduceren als ‘de nieuwe dr. Sarphati’, omdat zij, net als die Amsterdamse huisarts, beseft dat zij buiten de spreekkamer meer kan bereiken om ziekte tegen te gaan dan daarbinnen. Sarphati zag dat hij cholera en andere infectieziekten er alleen onder kon krijgen door de politiek in te gaan en te strijden voor riolering en andere hygiënemaatregelen. Net zo stelt de Kanter nu dat we 30 procent van alle kankers kunnen voorkomen als we de tabaksindustrie verbieden.

In de podcast zet zij helder uiteen dat een industrie die opzettelijk een verslavend en dodelijk product maakt en de schuld voor de ziekte en dood als gevolg daarvan afschuift op de rokers, niet meer van deze tijd is. Haar betoog doet Sander en Hendrik de schellen van de ogen vallen.

Luister naar de podcast via de website fantoomgroei.nl

politiek | tabaksindustrie | tabaksverslaving | jeugdroken | Wanda de Kanter