Jeffrey Wigand: ‘Tabaksindustrie laat wetenschappers kindergedrag bestuderen’

29 september 2016

Jeffrey Wigand: ‘Tabaksindustrie laat wetenschappers kindergedrag bestuderen’

‘De tabaksindustrie maakt zijn fortuin door kinderen al aan het roken te krijgen. Die blijven hun hele leven sigaretten kopen tot ze besluiten om te stoppen of tot het roken hun dood wordt.’ Dat zegt Jeffrey Wigand, klokkenluider uit de tabaksindustrie en sinds 1994 een fel bestrijder van van die industrie, in een exclusief interview met EenVandaag.  

De chemicus Wigand was van 1989 tot 1993 directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij de Amerikaanse sigarettenfabrikant Brown & Williamson. Bij zijn aanstelling dacht Wigand dat hij zou gaan werken aan de ontwikkeling van een minder schadelijke sigaret. Al na drie maanden raakte hij met zijn geweten in de knoop, nadat hem opdracht was gegeven in een rechtszaak te getuigen dat nicotine niet verslavend was en roken niet schadelijk voor de gezondheid.

Uiteindelijk besloot Wigand de tabaksproducent te verlaten en zijn comfortabele salais van 300.000 dollar per jaar op te geven. In een beroemd geworden uitzending van het CBS-programma 60 Minutes kwam hij twee jaar later naar buiten met zijn verhaal over de praktijken van de tabaksindustrie, die hij alleen maar als crimineel kon bestempelen. Sindsdien wordt Wigand op uiteenlopende manieren geïntimideerd en bedreigd, wat hem er evenwel niet van weerhoudt om in rechtszaken te getuigen tegen de industrie. Zijn verhaal is verfilmd in de film The Insider.

Aangifte tegen tabaksindustrie    

Wigand is in Nederland om advies te geven aan advocaat Bénédicte Ficq en haar cliënte Anne Marie van Veen die donderdag namens in totaal 1066 mensen die zich via de website sickofsmoking.nl bij haar hebben aangesloten aangifte doen tegen de tabaksindustrie wegens het opzettelijk schade toebrengen aan de gezondheid van mensen.

Volgens Wigand heeft de tabaksindustrie wetenschappers in dienst om het gedrag van kinderen te bestuderen zodat ze die aan het roken krijgen, zo blijkt uit het interview met EenVandaag. En de industrie doet er alles aan om sigaretten zo lekker én verslavend mogelijk te maken. Wigand: ‘De huidige sigaretten zijn een geraffineerde methode om de stof nicotine over te brengen. Om die nicotine lekker te laten smaken stoppen ze er meer dan 620 additieven in. Een categorie daarvan zijn stoffen die er meer smaak aan geven en het makkelijker maken om te roken. Ze zorgen dat de hoestreflex wordt onderdrukt en roken soepeler gaat.’

In een eerdere televisie-uitzending van EenVandaag van dinsdag 27 september liet advocaat Ficq al weten dat de aangifte deels daarop is gebaseerd. ‘De overheid denkt wel een goed beeld te hebben van de inhoud van tabak’, zegt zij, ‘maar de werkelijkheid is een andere. Het op de markt brengen van een ander product dan ze doen voorkomen, is een van de aspecten die meegenomen wordt in de aangifte.’

 

Jeffrey Wigand | tabak | sigaretten